Bijeli LUK - češnjak (Allium sativum)

Jedan od najstarijih lijekova.

Od davnina se bijeli luk spominje kao ljekovito sredstvo za liječenje povišenog pritiska, ćelavosti, ateroskleroze, za zarastanje rana, protiv crijevnih parazita i brojnih drugih oboljenja. 

 

Na mnogim jezicima ima mistično značenje i koristi se u raznim “čarobnim” napitcima.

Postoji u mnogim starim knjigama i u kuharicama svih naroda.

 Naučno je ispitan početkom 20-og vijeka.

Dokazano je da ublažava upale sluznica kod prehlada, ubija štetne bakterije, djeluje preventivno protiv infarkta i moždane kapi, a može spriječiti i nastanak karcinoma. Omogućuje bolju regulaciju šećera oboljelima od šećerne bolesti.

Navodno (pa čak i statistički) losion na bazi bijelog luka (u omjeru kašika soka i kašika rakije) potiče rast kose.

Bijeli luk sadrži dva oksidansa: selen i germanij, koji zajedno sa vitaminom C čine dobru odbranu od slobodnih radikala, koji su odgovorni za degenerativne bolesti i ubrzavanje starenja.

 

Postoji izreka . "Ako jedeš bijeli luk, izgubićeš prijatelje. Ako ga, pak, ne jedeš, izgubiti ćeš zdravlje".

 

Da se izbjegne miris bijelog lika, treba ga jesti sa peršunom ili, žvakati zrno pržene kafe, jesti svježi sir, piti jogurt ili mlijeko.

Najsigurnije je ipak jesti češnjak kada se ne planira neka društvena obaveza, ili uzimati kapsule s ekstraktom češnjaka, djelotvornost je ista, ali nema ubitačnog mirisa.

 

Preventiva za sprečavanje prehlade i gripe:

Išijas i upala zglobova

Protiv raka:

Najnovija istraživanja bez dvojbe ukazuju da bijeli luk ima i antikancerogena svojstva, a ulja iz bijelog i crnog luka pokazala su se efikasnim protiv raka kože. Osim toga, redovno uzimanje bijelog luka smanjuje rizik od pojave raka debelog crijeva.

LIJEK PROTIV SKLEROZE

Češnjak se naročito preporučuje pušačima jer smanjuje stezanje krvnih žila koje prouzrokuje nikotin. No, nema boljeg savjeta nego PRESTATI PUŠITI.

 

TOKSIČNOST:
U većim količinama može naškoditi bubrezima